Solar Garden Lights worden volwassen; hun toepassing is bijna door de puberteit. Tuinverlichting op zonne-energie bereikt volwassenheid. En geen wonder dat ze in de eerste plaats een teken zijn van milieubewustzijn, en ten tweede zijn lampen op zonne-energie erg handig.

Vroeger worstelden we met de bedrading in onze tuin, en vooral netgekoppelde systemen in een buitenomgeving zijn een ongeluk dat staat te gebeuren als ze niet goed worden onderhouden. Het plaatsen van extra lampen was een goede middag werk, of je moest een gespecialiseerde elektricien inhuren om het voor je te doen.

Lampen op zonne-energie zijn een voorbeeld van gebruiksvriendelijkheid, steek ze in de grond en plaats ze waar je verlichting nodig hebt. Kies wel een plek die overdag voldoende zonlicht krijgt, schakel ze in. Installatie klus geklaard!

De voordelen van lampen op zonne-energie liggen voor de hand: geen bedrading, weinig of geen onderhoud en milieuvriendelijk. Ze zijn vooral de juiste keuze als je van biologisch of groen tuinieren houdt. Als je overweegt om meer dan één of twee leuke lampen te installeren, zorg er dan voor dat je lampen van goede kwaliteit koopt. Zoals met alles heeft Solar Lighting ook nadelen. Minpuntjes die vooral lastig zijn in de goedkope low-end categorie zonnelampen.

Een korte inleiding over de werking van deze technische wonderen zal mijn punt duidelijk maken.

De werking van deze lampen op zonne-energie is eenvoudig en de aanwijzing voor hun zwakke punten is ingebouwd. Overdag ontvangt een kleine solar tuinverlichting cel zonlicht en laadt een kleine batterij op. Vaak is dit een simpele reguliere AA oplaadbare batterij. Als lichtgenererend apparaat gebruiken de meeste tuinverlichting op zonne-energie LED’s. Een LED is een kleine lichtversterkende halfgeleider (diodes). Je leeft er al jaren mee als controlelampjes op allerlei apparaten. Vergeleken met gewone gloeilampen verbruiken ze zeer weinig energie. Een gloeilamp zet ongeveer 5% van de opgenomen energie om in licht en een LED ongeveer 83%.

Nu kunnen we wat licht werpen op de nadelen van met name de goedkopere soorten tuinverlichting op zonne-energie. Vaak onderdimensioneren fabrikanten het apparaat om op productiekosten te besparen. Ze gebruiken een eenvoudig low-end zonnepaneel en een meestal blauwachtige LED. Op een zomerse dag met veel zon laadt dit de batterij op in de mate waarin de LED de hele nacht verlicht is. Maar niet zo in minder dan ideale situaties.

Het gevolg is een paar uur zeer beperkt licht. Leuk voor een verlicht tuinpad of bordje uitgang. Maar dat is waar het verhaal eindigt.

Duurdere systemen hebben deze problemen niet of in een meer werkbare mate. De hoogwaardige stand-alone tuinlampen op zonne-energie hebben efficiëntere en grotere zonnepanelen en worden vaak geleverd met een back-upbatterij. Ze hebben een scala aan LED’s en zijn een echte vervanging voor de tuinverlichting. Sommige soorten geven voldoende licht om op uw warme zomeravondterras een boek te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *